RECOMANDARI PENTRU CUMPARAREA MASINII DE SPALAT

Service - Reparatii MASINI DE SPALAT RUFE in RECOMANDARI PENTRU CUMPARAREA MASINII DE SPALAT

RECOMANDARI PENTRU CUMPARAREA MASINII DE SPALAT

O masina de spalat, la fel ca majoritatea electrocasnicelor mari, este o achizitie pe termen lung, astfel decizia de cumparare trebuie luata in cunostinta de cauza avand in vedere numeroasele diferente existente intre masinile de spalat automate din magazine si plaja imensa de preturi – intre 700 de lei si chiar peste 5000 de lei.


Masini de spalat  - Service - Reparatii in RECOMANDARI PENTRU CUMPARAREA MASINII DE SPALAT

Incarcare

Din punct de vedere al incarcarii cu rufe, masinile de spalat se impart in 2 mari categorii: masini de spalat cu incarcare orizontala si masini de spalat cu incarcare verticala. Acest criteriu este unul important si trebuie ales in functie de spatiul disponibil in care vreti sa asezati masina de spalat. Masinile de spalat cu incarcare orizontala sunt mai voluminoase, pe cand cele cu incarcare verticala sunt mai inguste. Acestea au de regula urmatoarele dimensiuni:

  • Masinile de spalat cu incarcare orizontala : 85x60x50 cm (h x L x l)
  • Masinile de spalat cu incarcare verticala: 85x40x60 cm cm (h x L x l)

In general, daca comparam preturile a 2 masini de incarcari diferite dar ale aceluiasi producator cu aceleasi caracteristici, masina de spalat cu incarcare verticala este cu aproximativ 10% mai scumpa. Astfel, daca spatiul va permite, iesiti mai ieftin cu o masina cu incarcare orizontala.

Clasa energetica

Clasa energetica se refera la consumul de energie electrica si se situeaza pe o scala de la G (cel mai mare consum) la A+++ (cel mai mic consum). Dintre cele disponibile astazi pe piata, majoritatea au clasa energetica A, doar modelele noi avand A++ sau A+++.
Daca gasiti masini de spalat de clasa energetica C sau chiar mai slaba, va recomandam cu tarie sa va feriti de ele si nu neaparat datorita consumului mai ridicat de energie, ci in special datorita faptului ca acestea mai mult ca sigur sunt modele foarte vechi, mult depasite ca si tehnologie de spalare.
Masinile de spalat cu clasa energetica mai buna de A+ sunt cele relativ noi, iar ca orice tehnologie noua, pretul acestora este o idee “umflat”. Pe fisele energetice ale masinilor este trecut exact consumul de KWh/an sau KWh/ciclu, astfel puteti sa faceti un calcul pe loc intre economia pe care o faceti la o masina de spalat A++ vs A. In majoritatea cazurilor diferenta de pret la achizitie intre aceste masini de spalat nu e amortizata decat in 4-5 ani.

Viteza de centrifugare

Viteza de centrifugare se masoara in rpm (rotatii pe minut) si este cuprinsa intre 600 rpm si 1600 rpm. Practic, de cate ori se invarte cuva per minut in acest mod, sau si mai simplu spus – cat de uscate sunt hainele dupa spalare. Cu cat viteza de centrifugare e mai mare, cu atat mai uscate sunt hainele dupa spalare. O viteza de centrifugare buna si comuna la multe masini de spalat este de aproximativ 1200 rpm.
Sunt masini de spalat care au viteze bune de centrifugare, dar care nu au decat foarte putine posibilitati de limitare a acesteia sau chiar deloc. Va recomandam sa va orientati spre o masina de spalat care are viteza reglabila in cat mai multe trepte.
Sa presupunem ca avem o masina de spalat cu viteza de centrifugare de 1200 rpm. O viteza foarte buna, dar fara posibilitate de limitare a vitezei. Astfel, la fiecare ciclu de spalare, in modul de stoarcere cuva se va roti cu 1200 rpm mereu, la orice program si la orice tip de rufe pe care le spalam. Astfel, un motor care la fiecare ciclu functioneaza la capacitate maxima are o durata de viata mai mica fata de unul care functioneaza doar la 70-80% din capacitate. O alta masina de spalat, insa cu aceeasi viteza de stoarcere dar cu mai multe trepte de viteza (600-800-1000-1200 rpm), va putea functiona doar la 1000 rpm cand e suficient, astfel prelungindu-se durata de viata a motorului.

Cuva

Majoritatea masinilor de spalat de astazi au cuve foarte rezistente. Cele mai reusite cuve sunt cele fabricate din duraprop sau poliplex. Acestea se uzeaza mai greu sub actiunea detergentilor si a duritatii apei.
Sunt multe masini de spalat care ofera garantie separat la cuva fata de restul masinii. Daca masina de spalat are o garantie de doar 2 ani, sunt multe masini de spalat cu garantie de 10 ani la cuva. Intrebati la magazin ce garantie are cuva.

Programe

Masinile de spalat mai complexe au si mult mai multe programe de spalat prestabilite decat cele din gama de intrare. Sunt programe de spalat speciale pentru haine de bumbac, pentru haine sintetice, incaltaminte, etc.
Sunt si masini de spalat care au si functii speciale care optimizeaza consumul de detergent/apa/energie in functie de cantitatea de haine spalate (ex: gama al 6-lea simt de la Whirlpool)

Marea majoritate a acestor programe dureaza intre 2 si 3 ore. In cazurile in care insa hainele nu sunt foarte murdare, va recomandam sa va interesati ca masina de spalat care va intereseaza sa aiba si program scurt de spalare de 30 de minute, economisind astfel energie si timp.

 

=============================================

Impresiile dumneavoastra conteaza!